9028 Győr-Szabadhegy,
József Attila u. 129
E-mail küldése

Élettapasztalatok

2011. január 16., 20:28A súlyzós erőedzés hatása a mozgás sebességére

Sok sportoló és “edző” hiszi azt tévesen, hogy a súlyzós edzés káros hatással van a mozgás sebességére és a flexibilitásra. Külföldi vezető labdarúgócsapatoknál külön fitnesz edzőket alkalmaznak, hogy többek között súlyzós edzéssel növeljék a játékosok erejét, és gyorsaságát.

Magyarországon ennek az ellenkezője igaz,, az edzők döntő többsége letiltja a játékosokat arról, hogy erőt fejlesszenek, mondván ettől merevvé, és lassúvá válnak. Persze az eredmény a magyar edzőket igazolja, a magyar játékosok valóban gyorsabbak és eredményesebbek külföldi játékostársaiknál. A magyar foci a világ élvonalában van.  Ha most Önök szerint valótlanságot állítottam, akkor nálunk talán sántít valami az erőedzés megítélésében. Még ebben a felvilágosult világban is a testmozgás fiziologiájában, biomechanikájában sok olyan szakember van, akik azt hiszik, hogy a súlyzók negatívan befolyásolják a mozgás sebességét. Ellenben az igazság az, hogy egy tudományosan, jól összeállított edzésprogram javítja, fejleszti a mozgás sebességét, bármely  olyan testszegmensen, amelyet megfelelően kondicionálunk. Nagyon sok kutatási tanulmány van, és empírikus megfigyeléshalmaz, amely alátámasztja azt, hogy súlyzós edzési programokat (a sportág erőnléti hátterének figyelembevételével) lehet használni a mozgás sebességének javításában. Az izom erejének fokozása javulást, növekedést idéz elő az izom összehúzódás sebességében. Bármely végtag mozgási sebessége közvetlenül függ a résztvevő izmok erejétől. Kovács „Vipera” Attila ökölvívónak 4 évig voltam az erőnléti edzője. Ezalatt kétszer lettünk világbajnokok, és többször kisvilágbajnokok. Technikai edzőjével Lévai Istvánnal mindig összehangoltuk az erő és technikai edzéseket. Attilát heti háromszor súlyzós edzéssel és sok-sok dombfutással edzettem. Nem véletlenül hívták Viperának, mert gyorsan és hirtelen martak az öklei. Döntően nagy súlyokkal és egyből specifikus mozgásokkal, hogy a megszerzett erőt egyből átvigyük ökölvívó mozgásba, edzettem őt, és aki látta a meccseit az igazán nem tartja őt lassúnak, sőt az ökölvívó szakkommentátorok a gyorsaság javulásáról számoltak be a médiában.

Az elején  nagy ellenállásokba ütköztem ott is, de hát a győzelmet persze nem tudom, hogy jól tudom-e, nem kell magyarázni. A hely szűke miatt csak behatároltan tudtam ebben a témában elmerülni, de rengeteget kísérleteztem, és rengeteget kutattam, főleg külföldi szakírók idevonatkozó tanulmányait, hogy bátran állítsam, hogy a súlyzós edzésnek van létjogosultsága, és minden sportág erőnléti hátterében igenis helye van. Mert erő nélkül nincs gyorsaság!


Hozzászólások

2019. október 16., 01:43 mazhezha.alla@mail.ru
Писменно сообщаем Вам об одорении решения выплатить Вам денежный бонус. Настоятельно рекомендуем прямо сейчас Обязательно уточнить детали зайдя по ссылке на главную страницу сервиса в течение 5 часов. Не пропустите срок!Переход на страницу: https://google.com
2013. március 11., 15:15 Muddsar Parvez

Dear Sir,

We are Experience Manufacturer and Exporter of all types of Martial Arts,Judo,Karate Suits,Belts,Hand Wraps,Boxing Shirts, Shorts, Gloves, & Etc.
We will give you total Satisfaction for Quality,
Prices, Services please send us your fresh Demands to establish Mutual trade.

Please visit our home page www.highstreetint.com/sports

Assuring you of our every possible co-operation, we thank you in anticipation and look forward to receive your prompt and positive response per return.
Yours Faithfully,
Muddsar Parvez
High Street Int'l.
Qasim Ali Road
Islampura Sialkot-51310 – Pakistan.
Tel: 0092 315 2321000,0092 3338646045
E-mail: info@highstreetint.com
sales@highstreetint.com
Website: www.highstreetint.com

Hozzászólok

* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!


!
!

« Vissza az előző oldalra!

Dávid Stúdió - Magyar