9028 Győr-Szabadhegy,
József Attila u. 129
E-mail küldése

Élettapasztalatok

2010. augusztus 11., 06:28Az ideális fizikum

Pythagorasz volt, aki elsőként írta le a valóságot, a természet fizikai szimmetriáját aritmetikus, azaz számtani összefüggésben. Ezen összefüggések ismeretében a görögök templomokat is építettek.

Később tovább finomította Leonardo Da Vinci lerajzolt egy embert úgy, hogy gömbbe volt kiterítve. Azt állította, hogy a tökéletes ember nyolc fej magasságú. Egy ilyen ember vállának 2,5 fej szélességűnek csípőjének csupán egy fej szélesnek kell lennie. A férfi testének ékessége a széles váll, keskeny derék, elvékonyodó, egyenes lábszárak, és méltóságteljes testtartás. Egyensúlyra van szükség a nyaktól a vádliig. Izomméretre van szükség nem túlzott zsírra.

Esztétikai szempontból a szimmetrikus férfi vagy női test csodálói számára szinte semmihez sem hasonlítható. Testépítő nők és férfiak rendelkeznek ezzel a csodálatos tulajdonsággal és elbűvölik közönségüket. A szimmetria mágikus dolog, hipnotikus hatása van. Ez a csodálatos karizma, ami lehetővé teszi a nem túlzott izomméretekkel rendelkező, de ugyanakkor szimmetrikus fizikumú versengő számára, hogy legyőzzön nehezebbeket és nagyobbakat. Sajnos manapság a testépítés rossz irányban halad, a degenerált tömeg szindróma, és az ultra szálkásság felé. (ezért kellenek a drogok)

Számos különféle tulajdonság összessége az, amit szimmetriának hívunk, és meghatározza, reményeink szerint, az új generációs bajnokok testét, akik legyenek nők vagy férfiak-, a kellően kiformált izomzattal. A szimmetria azt jelentette, hogy egyenletesen épített az egész test. A modern testépítés atya, Eugene Sandow, a századforduló rendkívül népszerű volt, csodálatosan szimmetrikus teste a genetikának és a súlyzós edzésnek köszönhető. (persze doppingszerek nélkül) Aztán évtizedeken keresztül a sportág „okosai” azt hitték és terjesztették, hogy az ideális fizikumnál a nyak, a vádli és a kar mérete tökéletesen egyforma. Szerintem az ideális test az lehet egy etalon, de egyénenként változó. Mindenki a saját adottságainak megfelelően sokat változtathat a saját testén. A testtípus szerinti edzéssel ideiglenesen megváltoztatható, ha abba hagyjuk a tréninget visszatér eredeti formájához. A súlyzós edzés a legradikálisabb és leggyorsabb módja ennek. Ha versenyzésre adjuk a fejünket persze több évnyi munka után nevezzünk egy naturál kupára. A következőre érdemes figyelni a testünkkel kapcsolatban. Különbség a vállak és a derék szélessége között ez legyen rendkívül szembetűnő. A vállizmok az edzés során fókuszszerepet kapnak, legyenek a legszélesebbek, amelyet az oldalsó fej erős megdolgoztatása révén lehet elérni. A trapézius legyen erős, de arányosnak kell lennie a vállakhoz, nehogy elrontsa az összhatást. A mellizmok vonalai legyenek szépen szabottak, mélyen metszettek. A karok legyenek kicsit aránytalanul nagyobbak a többi részhez viszonyítva, legyenek csúcsméretűek. A tricepsz mindhárom feje legyen jól edzett és keresztcsíkos. Az alkarok teltek és erőtől duzzadó benyomást keltsenek. A combizmok feszítők, hajlítók, közelítők és a vádli arányosan fejlettek legyenek egymáshoz viszonyítva és a felsőtesthez képest is. A farizmoknak arányosnak, teltnek és izmosnak kell mutatni. Az egyenes és ferde hasizmok megfelelően lepucoltak és kockásak legyenek. Szemből, és hátulról is meghatározó a csúcsfizikum szempontjából a hátizmok. Legnehezebb a latissimust edzeni, ezért a legnagyobb figyelmet érdemlik.

Onnantól kezdve, ahogy a versenyző fellép a színpadra, illúziót kelt, egy harmonikus összességet mutat a közönségnek és a bíráknak, de nem kötelező versenyzőnek lenni. Edzhetünk saját egészségünk és esztétikai céljaink érdekében. Lehetünk nők vagy férfiak mindannyian változhatunk. Mondanám, a kor nem számít, de számít, de nem annyira, mint ahogy ezt sokan gondolják. A doppingszereket pedig „kerüljük, mint ördög a szentelt vizet”.


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok

* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!


!
!

« Vissza az előző oldalra!

Dávid Stúdió - Magyar