9028 Győr-Szabadhegy,
József Attila u. 129
E-mail küldése

Élettapasztalatok

2010. december 12., 20:29Hogyan készüljünk fel a téli sportokra?

Télen se felejtsük el, hogy szükségünk van a mozgásra. Ami lehetséges teremben és kint a szabadban. A legjobb, ha a kettőt együtt használjuk. Futni, sétálni, hegyet mászni télen is lehet. Ez csak öltözet és elhatározás kérdése.

Sokan kedvelik a téli sportok közül a síelést.  A síelésre nagyon jól fel lehet készülni egy kondicionáló teremben, láberősítő, has és törzserősítő gyakorlatokkal.  Futni télen is lehet, a torkunk csak akkor fájdul meg, ha ősszel nem kocogtunk.  Én egy komplex felkészülést javaslok, például a síelésre, ami manapság a legdivatosabb. Támadjuk meg három oldalról a hegycsúcsot! Járjunk el úszni hetente kétszer, menjünk futni hetente háromszor és menjünk be az edzőterembe. Melegítsünk be a sífutógépen, ez így még stílusos is.  15 percig izzadjunk, majd következzék a combfeszítőgépen lábhajlítás, lábnyújtás, 3 szériában 15-20 ismétléssel, majd jöhet a vádli ülve és állva 3x 20-30 ismétlésben. Aztán közepes terpeszben dőljünk jobbra és balra, vagy ha úgy tetszik végezzünk súlypont áthelyezéseket. Igen, igen csak egy kis képzelőerő  kell, hiszen most szlalomozunk le egy magas hegyről.  És már lent is vagyunk a völgyben, ezért most következzen 4x 15 guggolás gyors egymásutánban.  Aki síelt, az biztosan tudja, hogy a külső-belső ferde hasizmok nélkül nincs irányváltás.  Ez olyan, mint a combközelítők nélkül a hóekézés. A felülés forgással gyakorlat igazságot szolgáltat ennek a területnek is.  4x 20-20 ismétlésben bizony megfelelő.  De ne feledjük a vállizmokat, a mell, és a hátizmokat sem.  A nyakból nyomás, tárogatás, az evezés  4 szériában 10-12 ismétléssel megdolgoztatja a törzsizmainkat.  Aztán üljünk le az evezőgéphez egy 10 percben, majd menjünk sífutni megint, tudják a sífutógépen 10-15 percben, és máris úgy érezhetjük magunkat, hogy a síelés erőnléti hátterével el kezdtünk foglalkozni.  Lazítsunk egy picit. Minden edzőteremben van tükör. Álljunk szembe a tükörrel, és képzeljük el magunkat oda, ahova készülünk., aztán gyerünk, ügyesen és serényen kerüljük ki az akadályokat, a tükör előtt ringunk jobbra, balra, előre, hátra. Közben próbálunk a középponthoz képest megtartani a testünket, kissé megemelkedik a sarkunk, és harmonikusan az alsó-felső ugró izület, a térd, a csípő és a törzs izületei, izmai szinte hullámszerűen, harmóniában együtt mozognak.  Rendezzük a mozgásunkat!  És ha mindez rendben van, akkor már csak szellemileg kell felkészülni arra, hogy a téli vakáció jó és balesetmentes legyen. Ugye senki nem gondolja, hogyha felkel az íróasztal mellől, és egyből elkezd síelni, szánkózni, vagy egyebeket, akkor ez nem rejt sérülés veszélyt a számára?  Bizony fel kell készülni! A sítúra előtt legalább 3 hónappal meg kell kezdeni az edzéseket. Sokan ezt nem teszik meg, de így nagy a sérülésveszély. Persze sokan megússzák, mert hát a szerencse forgandó. Én mégis azt javaslom, hogy erre is fel kell készülni, mint minden másra, azért, hogy a síelés élvezet és a hazatérés élményekkel teli legyen. Ehhez kívánok síkos és jó utakat!

 

Nagy Sándor

edző


Hozzászólások

2013. október 15., 07:49 Sunder
Te9nyleg sze9p az ostyasfctő, de e9n egye1tale1n nem be1nne1m, ha keve9sbe9 szabe1lyos e9s maagyr motedvummal, esetleg e9vsze1mmal dedszedtett darabhoz jutottam volna hozze1. Ez me9g ve1rat mage1ra. Az meg a ve1gyak netove1bbja lenne, ha valaki kifejezetten a csale1dunk re9sze9re ke9szedtene egyet (e9n ve1llalne1m a terveze9st:)Levana viszont igazolta sze1munkra, hogy ezek szerint vide9ki piacon (ha nem is mindegyiken) elve9tve fellelhető (volt?) ostyasfctő. De e9n is vagy egy e9vig keresge9ltem az enye9met. Vide9ki rokonaink is haszne1lje1k az ostyasfctőt (re1csost), de terme9szetesen az f6ve9ke9t valamelyik falusi be1csi ke9szedtette me9g nagyon re9gen... aki sajnos me1r vagy nem e9l, vagy nem fellelhető.Egye9bke9nt - ha lehetőse9getek van kfclff6ldit beszerezni - az eBay-en mindig vannak nagyon sze9pek e9s egyszerűek is, de mivel sokan vade1sznak re1, edgy ele9g hfazf3s e1ron kelnek el.

Hozzászólok

* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!


!
!

« Vissza az előző oldalra!

Dávid Stúdió - Magyar