9028 Győr-Szabadhegy,
József Attila u. 129
E-mail küldése

Élettapasztalatok

2010. július 07., 15:29Könnyebb gyerekként megszokni a mozgást...

Könnyebb, ha gyermekként már megszokássá válik a mozgás és az ésszerű táplálkozás. Az „agyonszeretett” , agyonetetett gyerekek nagy mínusszal indulnak, mert hát mindenki a legjobbat akarja a gyerekének.

De vajon mi a legjobb neki? Kezébe adni mindent, vagy megmutatni az utat hogyan harcolhat és küzdhet? A haspártivá nevelés gyakran gyerekkorban elkezdődik. Mozogni meg már minek, hiszen a számítógépek virtuális világában könnyen csatát nyerhet, ez csak program kérdése. Hogy a számítógép ellen lennék? Most láttam be én is, hogy eddig nem használtam és ez nagy luxus volt. Meg fogom tanulni, de a helyén  kezelem a dolgokat.

 Az egészség-nevelés ha gyerekkorban kezdődik, akkor a legjobb. Már óvodában játékosan meg lehet szerettetni a mozgást. Istenem, mit mondok! Megszerettetni? De a gyerekek szeretnek mozogni, játszani, csintalankodni, öröm nézni, ahogy kipirosodik az arcuk. Mondta is nagymamám: „egészséges ez a gyerek, mint a piros alma".

 Az iskola egy másik fontos állomás. Véleményem szerint a testnevelő tanárok nagyon fontos emberek. Ők nem csak testnevelők, hanem diplomás egészségnevelők. Tisztelem és becsülöm őket, gyakran beszélgetünk a mindennapos testnevelés-foglalkozás fontosságáról. Mert a mozgás maga az élet. Lehet, hogy erről a gyerekek többet tudnak, mint mi, felnőttek? Egy biztos: az ember alkalmazkodik, gyermekkorban könnyebben,gyorsabban. A mozgás mindenkinek való, a jó példa ragadós, na meg a rossz is. Milyen érdekes, hogy egy átlag 13 éves gyerek öt perc alatt használati utasítás nélkül üzembe helyez egy mobiltelefont, de a saját testét egy életen át idegenként kezeli. Pedig a statisztikák szerint akik rendszeresen edzenek, ritkábban lesznek alkoholisták és kábítószer élvezők. Neveljük a gyerekeket sportélvezőkké! Álljunk be mi is közéjük! Majd' elfelejtem: időnk is van ám rá, mert ha mégsem, sok orvost megismerhetünk név szerint.

 Pár napja egy barátom azt mondta, nincs ideje edzeni, mert reggeltől estig dolgozik. És hol dolgozol? - kérdeztem tőle. Hát itt Győrben. Az nagyszerű, akkor járj be gyalog dolgozni. De akkor reggel előbb kell felkelnem - volt a válasz. Kelj fel előbb! És ha már felkeltél, csinálj guggolásokat, fekvőtámaszokat, hasgyakorlatokat aztán tusolj le, és menj dolgozni gyalog, de kerülőúton. Mert szerintem az van közelebb. Igen, közelebb van a megoldás mint gondolnánk. És ha a gyerek azt látja, hogy apu, anyu tornászik, majd utánozni kezdi őket. Ebben is meg másban is. Naponta 24 óránk van, ezt kell beosztanunk. Mindenkinek sikerülhet. Na, most már befejezem, megyek edzeni, legyen Ön is a társam,és ne hagyja otthon a nagymamát sem!

 Egészségünkre!

 

Nagy Sándor edző

 

 


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok

* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!


!
!

« Vissza az előző oldalra!

Dávid Stúdió - Magyar